Muziek


Onze dirigent

Mannenkoor De Kerels staat onder de fiere leiding van Wim Berteloot en dat al sinds sinds 1991.

Je kan zeker stellen dat Wim een wereldster is. Elk jaar opnieuw luisteren miljoenen mensen naar zijn muziek. Wim is immers stadsbeiaardier van Brugge, Menen en Diksmuide. Wanneer hij na zijn klokkenspel de 366 trappen van het Brugse Belfort afdaalt moet hij steevast op de foto met de vele toeristen die elke dag het belfort bezoeken.

Als je dus in Brugge de beiaard hoort spelen, gun jezelf dan even een moment van heerlijke rust. Geniet van de muziek en misschien hoor je zelfs een nummer uit het Kerels repertoire.

De Kerels prijzen zich gelukkig dat Wim hun dirigent is. Met zijn muzikale bagage, virtuositeit en fijne humor brengt hij elke keer opnieuw het beste van de Kerels naar boven.

Wim Berteloot studeerde piano, koordirectie en beiaard aan het Koninklijk Muziekconservatorium in Gent en de Koninklijke Beiaardschool Jef Denyn in Mechelen. Hij is een veel gevraagde gastbeiaardier zowel in binnen- als buitenland.

In Roeselare, zijn thuisstad, is hij muziekleraar in het Klein Seminarie en docent aan de lokale afdeling van de Beiaardschool Jef Denyn.

Sinds zijn studententijd is hij actief als dirigent van verschillende jeugd-, mannen- en gemende koren. Hij dirigeerde verschillende meerkorenprojecten en is een vaak gevraagde koorcoach.


Onze Koorklank

De klank van een mannenkoor is bijzonder. Punt.

Wanneer de verschillende mannenstemmen in samenzang gaan ontstaat echte muziek. Warmte ook. Een traditioneel koor bestaat uit vier stemmen. Sopraan, alt, tenor en bas. Twee vrouwenstemmen, twee mannenstemmen.

Bij De Kerels zingen we ook vierstemmig. Twee tenorstemmen en twee basstemmen. De melodie zit, zoals bij traditionele koren het vaakst bij de bovenstem. De dynamiek tussen de vier mannenstemmen zorgt echter voor magie.

De Kerels doen er alles aan om die sound zo veel mogelijk uit te dragen.
Live muziek is in deze digitale tijden een schaars goed geworden. De Kerels voelen zich ambassadeurs van de gezongen muziek. We beschouwen ons als conservators van het rijke en brede historische archief van muziek voor mannenkoren.


Ons repertoire

De boeiende zoektocht naar een Kerels repertoire brengt ons op vele plaatsen in de rijke muziekgeschiedenis: Gregoriaans, oude muziek, een rijke selectie uit de romantiek en ook hedendaagse en popmuziek.

Een kleine greep in de ton en je krijgt namen als Mendelssohn, Mozart, Billy Joel, Gorki, Queen, Pergolesi,… Inderdaad, wij zingen Stabat Mater, Beati Mortui, Bohemian Rapsody, Mia, Dio del Cielo…

Alles met de gepaste fierheid uiteraard.

Ook Vlaamse muziek krijgt ten gepaste tijde zijn plaats. We zijn immers geworteld in het pittoreske Emelgem en de Vlaamse geschiedenis is ook de onze.


Onze CD

In 2006 werd in samenwerking met het Rodenbach fonds uit Roeselare een dubbel-CD opgenomen. Op de eerste CD staan liederen op tekst van Rodenbach, gezongen door de Kerels en tenor Koen Crucke in verschillende uitvoeringen. De tweede CD bevat een selectie van Vlaamse volksliederen.