Muziek


Onze Koorklank

De klank van een mannenkoor is bijzonder. Punt.

Wanneer de verschillende mannenstemmen in samenzang gaan ontstaat echte muziek. Warmte ook. Een traditioneel koor bestaat uit vier stemmen. Sopraan, alt, tenor en bas. Twee vrouwenstemmen, twee mannenstemmen.

Bij De Kerels zingen we ook vierstemmig. Twee tenorstemmen en twee basstemmen. De melodie zit, zoals bij traditionele koren het vaakst bij de bovenstem. De dynamiek tussen de vier mannenstemmen zorgt echter voor magie.

De Kerels doen er alles aan om die sound zo veel mogelijk uit te dragen.
Live muziek is in deze digitale tijden een schaars goed geworden. De Kerels voelen zich ambassadeurs van de gezongen muziek. We beschouwen ons als conservators van het rijke en brede historische archief van muziek voor mannenkoren.


Ons repertoire

De boeiende zoektocht naar een Kerels repertoire brengt ons op vele plaatsen in de rijke muziekgeschiedenis: Gregoriaans, oude muziek, een rijke selectie uit de romantiek en ook hedendaagse en popmuziek.

Een kleine greep in de ton en je krijgt namen als Mendelssohn, Mozart, Billy Joel, Gorki, Queen, Pergolesi,… Inderdaad, wij zingen Stabat Mater, Beati Mortui, Bohemian Rapsody, Mia, Dio del Cielo…

Alles met de gepaste fierheid uiteraard.

Ook Vlaamse muziek krijgt ten gepaste tijde zijn plaats. We zijn immers geworteld in het pittoreske Emelgem en de Vlaamse geschiedenis is ook de onze.


Onze dirigent

Wim Berteloot is een wereldster. Hij is namelijk stadsbeiaardier van Brugge, Menen en Diksmuide alsook adjunct-stadsbeiaardier van Roeselare. Hij speelt jaarlijks voor miljoenen toeristen.

Hij is docent aan de Koninklijke Beiaardschool Jef Denyn in Mechelen

Hij studeerde aan het Koninklijk Muziekconservatorium te Gent waar hij in 1992 (?) het diploma Nieuwe Structuurtheorie behaalde met eerste prijzen voor notenleer, harmonie en praktische harmonie.
Hij kreeg er les van o.a. Jos Van de Borre, Jaak Maertens, Michaël Scheck en Johan Duijck.
In 2000 behaalde hij het einddiploma van de Koninklijke Beiaardschool Jef Denyn in Mechelen.
Als koster-organist is hij verbonden aan de Roeselaarse Sint-Michielskerk en als muziekleraar aan het Klein Seminarie en de Stedelijke Academie Podiumkunsten Adriaan Willaert in Roeselare.

Hij is voorzitter van de kosters- en organistenbonden St. Guido en Sacrista. Hij is bestuurslid van de Adriaen Willaert Stichting.

De Kerels staan sinds 1991 onder zijn leiding


Onze CD

In 2006 werd in samenwerking met het Rodenbach fonds uit Roeselare een dubbel-CD opgenomen. Op de eerste CD staan liederen op tekst van Rodenbach, gezongen door de Kerels en tenor Koen Crucke in verschillende uitvoeringen. De tweede CD bevat een selectie van Vlaamse volksliederen.